123
Iașul – un oraș vibrant
Vrem ca Iașul să devină un oraș vibrant cultural în care Comunitățile artistice sunt generatoare de dialog cultural și social. Spațiile dedicate artelor contemporane sunt nuclee de arhivare, mapare și producție de conținuturi artistice care au potențialul REAL de a dezvolta zonele urbane.
Stanca Jabenițan
Actriță, fondatoare a Teatrului FIX
Argument/beneficii, beneficiari
Iașul are nevoie de o schimbare de paradigmă culturală. E nevoie de transformarea prezentului în ceea ce stă să fie posibil… dar încă nu se materializează. Arta și cultura nu sunt numai substantive, ci pot reprezenta condiția necesară de regăsire a relației cu celălalt. Privite ca un bun comun al comunității și ca elemente de consolidare și emancipare socială, la care orice cetățean are dreptul să participe, arta și cultura generează și re-generează dialogul de care, poate e nevoie, în secolul 21 .
Cultura nu se face numai în Centrul orașului sau numai în instituții publice și nu e doar pentru elite.
E strâns legată de dezvoltarea socială și economică. E spațiu de reflecție și mediu de acțiune. Pilonii pe care se poate construi un sistem cultural echilibrat și stabil, integrat într-o viziune de dezvoltare pe termen lung, sunt: Democratizarea, Susținerea creației (cercetării și inovației) si Crearea unei infrastructuri de difuzare și dialog cultural. Pornim de aici. Cultura nu mai e o politică realizată central, ci un Domeniu abordat transversal și de interes regional și local.
Cultura în Centrul societății, al vieții cotidiene. Cu sensuri de circulație între comunități locale, regionale, naționale, între public-privat, între domenii diverse, între individ și individ, între produse culturale și membrii comunităților.
Iașul are nevoie de o schimbare de paradigmă culturală
Cultura nu e doar pentru elite
Cultura în Centrul societății și al vieții cotidiene
Plan de implementare/ Etape și resurse
Alocarea timpului și a pașilor necesari pentru construcția organică a unei strategii culturale reprezintă contractul social al unei generații care se ghidează după principiile colaborării, a democratizării practicilor artistice și nu în ultimul rând, a creării unui context favorabil dezvoltării artei contemporane.
Construcția organică a unei direcții concrete și coerente se naște din cercetarea, analiza datelor și a contextului actual, precum și prin interconectarea nevoilor grupurilor țintă: comunități artistice, comunități academice, mediul de business local și Publicul.
Autostrada Culturală se construiește organic iar planul de implementare se desfășoară pe 2 direcții concomitente (pe orizontală și pe verticală) si este orientat spre promovarea artei contemporane și dezvoltarea unei infrastructuri culturale alternative.
Pasul 1 – RE-Generearea comunităților
- maparea contextului local actual (social și cultural) cu ajutorul unei platforme site (open source);
- crearea a mai multor tipuri chestionare de către echipe multidisciplinare adresate
grupurilor țintă (artiști, membri din mediul academic, membri din industriile creative, public); - înscrierea și participarea membrilor din industriile creative(industria IT, servicii de
marketing, imobiliare etc.) la cercetarea realizată prin chestionare;
Pasul 2 – Identificarea spațiilor private (spații publice, cafenele, în parcuri din cartiere)
- evenimente de tip de pairing/matching între operatori culturali si membri din industriile creative;
- crearea de echipe artistice locale interdisciplinare și activarea culturală a spațiilor identificate;
- schimb de experiențe/practici între artiști și mediul local de business;
Pasul 3 – Implicarea instituțiilor publice în crearea contextului (mecanisme de finanțare, spații, parteneriate public privat)
- analiza datelor obținute și generarea de studii și barometre culturale;
- dezvoltarea unor mecanisme de finanțare care să răspundă nevoilor analizate și
conectarea la direcțiile culturale rezultate; - realizarea unei hărți a spațiilor (deținute de instituțiile publice și de membrii
industriilor creative) care pot integra în antrepriza lor caracteristicile hub-ului cultural;
Pasul 4 – Circulația pe Autostrada culturală (implentarea planului și primele rezultate)
- stimularea producției autohtone de continut artistic calitativ și diversificarea ofertei culturale;
- sprijinirea colectivelor artistice și activarea culturală de spații alternative;
- diversificarea mecanismelor de finanțare locale pentru suținerea infrastructurii culturale alternative.
Re-Generarea comunităților
Identificarea spațiilor private
Implicarea instituțiilor publice
Circulația pe Autostrada culturală
Concluzii
Iașul are ocazia să se Re-genereze dacă:
- potențialul cultural este considerat o componentă esențială pentru calitatea vieții
- instituțiile publice locale și județene își asumă misiunea de a corobora dezvoltarea culturii cu proiectele de investiții complementare, în infrastructură și urbanism
- se construieste o infrastructură culturală alternativă cu potențial social axat pe dezvoltarea individului și reconectarea lui cu valorile umanismului